Landelijk Actief   /   Ook Engelstalig

  • 06 46 88 88 99
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Een vertrouwenspersoon voor iedere medewerker!

Waarom een vertrouwenspersoon?

De verplichting om te zorgen voor een sociaal veilige werkomgeving
Als directie of eigenaar van een organisatie heb je veel te doen en er zijn een hoop regels en verplichtingen. Zo ook de verplichting vanuit de Arbowet om te zorgen voor een sociaal veilige werkomgeving voor je medewerkers.

Een sociaal veilige werkomgeving is in het belang van zowel medewerker als werkgever. Medewerkers die zich prettig voelen, functioneren beter en zijn minder vaak ziek.

Samenwerken met een vertrouwenspersoon
Er zijn veel dingen die bij kunnen dragen aan een sociaal veilige werkplek en één daarvan is het samenwerken met een vertrouwenspersoon. Het is (nog) niet verplicht, maar makkelijk te organiseren en het kan direct bijdragen aan een sociaal veilige werkplek.

Als werkgever hoop je natuurlijk dat een vertrouwenspersoon niet nodig is. Mocht een medewerker toch te maken krijgen met ongewenst gedrag of integriteitsschendingen en om welke reden dan ook niet terecht kunnen bij zijn of haar leidinggevende, dan is het fijn als er iemand is.

Een vertrouwenspersoon heeft de intentie om escalatie te voorkomen en kan vanuit een informele setting verschillende oplossingsrichtingen met de medewerker bespreken.

Daarnaast heeft een vertrouwenspersoon een signalerende en adviserende rol, die ervoor zorgt dat je als organisatie kan leren van meldingen en preventief te werk kan gaan.

 

Image
Image

Voordelen externe vertrouwenspersoon?

MKB
Een externe vertrouwenspersoon is onafhankelijk en objectief, heeft veel ervaring, is deskundig en snel beschikbaar. Daarnaast zorgt een externe vertrouwenspersoon zelf voor het up-tot-date houden van de kennis door bijscholing en intervisie.

Zeker voor het MKB heeft een externe vertrouwenspersoon de voorkeur, geen kans op belangenverstrengeling of rolconflict en het werkt drempelverlagend.

Combinatie voor grote organisaties
Grotere organisaties kunnen ook kiezen voor de samenwerking met een externe vertrouwenspersoon, vanwege bovenstaande voordelen.

De combinatie van een interne en externe vertrouwenspersoon is ook een mogelijkheid. Naast de voordelen van een externe vertrouwenspersoon, heb je dan ook een interne vertrouwenspersoon die de bedrijfscultuur en de organisatie goed kent. Voor de medewerker betekent dit dat hij zelf kan kiezen wie hij benadert.

Een externe vertrouwenspersoon snel en goed geregeld?!

Vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen

Grensoverschrijdend gedrag
We horen steeds vaker over grensoverschrijdend gedrag, we lezen er geregeld over in de media en steeds meer mensen delen hun eigen ervaringen.

Er zijn veel cijfers in omloop over het aantal medewerkers dat hiermee te maken heeft, maar het belangrijkste is dat we weten dat het overal aan de orde kan zijn. Het maakt niet uit welke branche, multinational, MKB, profit of non-profit.

Voorkomen psychosociale arbeidsbelasting
Als werkgever ben je verplicht om beleid te maken ter voorkoming en beperking van de psychosociale arbeidsbelasting en dit beleid ook kenbaar te maken aan je medewerkers.

De onderstaande ongewenste omgangsvormen hebben een negatieve invloed op de psychosociale arbeidsbelasting. Dit zijn ook de vormen van ongewenst gedrag waarvoor iemand terecht kan bij een vertrouwenspersoon.

  • Pesten
  • (Seksuele) Intimidatie
  • Agressie
  • Geweld
  • Discriminatie

Ongewenst gedrag is van invloed op de persoon zelf, maar ook op het team en de organisatie. De persoon die ermee te maken heeft, loopt een grotere kans om ziek uit te vallen. Het tijdig in gesprek gaan met een vertrouwenspersoon kan escalatie en/of uitval voor zijn.

Werkzaamheden vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen
De vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen zorgt voor opvang en ondersteuning, bekijkt samen met de medewerker de verschillende oplossingsrichtingen en biedt indien nodig nazorg.

Daarnaast geeft de vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen voorlichting en gevraagd en ongevraagd advies aan het management van een organisatie om ongewenst gedrag te voorkomen.

 

Image
Image

Vertrouwenspersoon integriteit

Met het aanstellen van een vertrouwenspersoon integriteit, biedt de werkgever de medewerker de mogelijkheid om iemand in vertrouwen te raadplegen.

De vertrouwenspersoon luistert naar de medewerker, stelt samen vast of er sprake is van een vermoeden van een misstand of een integriteitsschending, verkent samen de mogelijke vervolgstappen en ondersteunt de medewerker bij een eventuele daadwerkelijke melding en een onderzoek.

Daarnaast adviseert de vertrouwenspersoon integriteit het management gevraagd en ongevraagd over meldingen en ondersteunt de organisatie bij het bevorderen en het in stand houden van een veilige, prettige en integere werkomgeving.

Wil je werken aan een veilige en fijne werkomgeving?!